top of page

קורסים והרצאות

 

  • הקתדרה - נפגשים עם תורת הקבלה | מרצה: ד"ר שלי שילה גולדברג
    במהלך המפגשים נתבונן בתורת הקבלה, היא תורת הסוד היהודית. נעמוד על סודותיה ויסודותיה, על התפתחותה ההיסטורית והרוחנית ונתמקד במשנתה הייחודית לגבי נשמת האדם, מהותו, ייעודו וייחודו.

    ימי שישי בשעות 13:00-11:30
    המפגשים מתקיימים במוזיאון ארץ-ישראל, רח' חיים לבנון 2, רמת-אביב

     

 

 

  • מכון אבשלום - האדם – בין נצח לאקטואליה | מרצה: ד"ר שלי שילה גולדברג

    חידת האדם ותכלית בריאתו זכו למגוון פירושים ומשמעויות בתרבות האנושית לדורותיה, ושאלת יעודו, יחודו, תאוות גופו וכמיהות נשמתו מפרנסים את התודעה האנושית מאז ולעולם. במהלך המפגשים ננסה להתבונן בנושאים אלו, ולחשוף את הזיקה שבין האדם וחוויותיו הקיומיות לבין לוח השנה היהודי. 
     

    במסע אל תוך נשמת האדם נעמיק את ההתבוננות במימד הזמן, על מושגי ההחמצה והמיצוי הנגזרים ממנו.  נעמוד על מגוון המשמעויות האצורות במועדים, ועל הרלוונטיות שלהם לכל אחד מאיתנו, כאן, עכשיו ולעולם. 

    תאריכים:
    11/3/15; 25/3/15; 1/4/15; 6/5/15; 13/5/15; 20/5/15; 3/6/15; 10/6/15; 17/6/15, 24/6/15.

    מכון אבשלום לידיעת הארץ ע"ש חיים אבשלום – מיסודה של הסתדרות העובדים הכללית החדשה 
    המשרדים ומקום הלימודים: קמפוס מכללת לוינסקי, רח' שושנה פרסיץ 15, קריית החינוך של ת"א (חדר 440)


    טלפון: 03-6990735


     

  • מרכז בגין - חוג פרשת השבוע | מרצה: ד"ר שלי שילה גולדברג

    חוג פרשת השבוע (ע"ש משפ' רוהר) הינו המשך לשיעורי פרשת השבוע שהנהיג בביתו ראש הממשלה מנחם בגין מידי שבוע.


    החוג מתקיים מידי יום חמישי בשעה 19:00 באודיטוריום הכט במרכז בגין בירושלים.

    המרצה על ספר ויקרא: ד"ר שלי שילה גולדברג, מרצה לקבלה ולפסיכולוגיה חסידית.

    הכניסה חופשית!

     

    תאריכים:
    כ"ח אדר 19/3/15 – פרשת ויקרא, פרשת החודש 
    ו' ניסן 26/3/15 – פרשת צו – הגדול
    כ"ז ניסן 16/4/15 – פרשת תזריע מצורע – מוצאי יום השואה
    י"ח אייר 7/5/15 – פרשת בהר – ל"ג בעומר
    כ"ה אייר 14/5/15 – פרשת בחוקותיי



    ההרצאות מועברות בשידור חי באתר של מרכז בגין: 
    http://www.begincenter.org.il




     

  • מכללת השחר - שני קורסים | מרצה: ד"ר שלי שילה גולדברג

     

    - מוזיאון ארץ ישראל: "האדם – בין נצח לאקטואליה" – 10 מפגשים, אחת לשבוע
       08/03/15 - 17/05/15
       ימי ראשון בין השעות 09:30-11:00

     

    - סינמטק תל אביב : "נפגשים עם שפת הקבלה" – 10 מפגשים, אחת לשבוע 
       09/03/15 - 25/05/15
       ימי שני בין השעות 11:30-13:00


     

      לפרטים והרשמה – טל. 03-5248731 או במייל mihlalag@zahav.net.il



     

  • מרכז הבמה - עדים ראשונים בספר הזוהר מרצה: ד"ר שלי שילה גולדברג
    "ולא היה בינינו אלא זוהר" (לאה גולדברג)

     

     

    ספר הזוהר מהווה גולת הכותרת של ספרות הסוד העברית. בין דפיו משורטטת מפת התפתחותו של העולם והאדם, וקריאה לחשיפת סודות התורה. נתבונן בטקסט של הזוהר ובספרות המחקר העשירה לה זכה.
     

    7 מפגשים בימי רביעי בשעה 17:30

     

    21.1.15  לך לך – המסע הפנימי אל העצמי

    25.2.15 'משל העלמה'- חשיפת העוצמה הנקבית באדם

    18.3.15  'קן הציפור'- צפונות שפת הציפור והנשמה

    29.4.15  חומר, רוח וריח - סודו של חוש

    27.5.15  ריפוי הגוף והנפש – הלכה למעשה

     

     

    כתובת: מרכז הבמה, רח' הכרמל 20, גני תקווה

    טלפון ראשי: 03-7375777

 

 

 

 

Anchor 2

שמות הקורסים
 

  • חב"ד – רציונליזם, קבלה ופסיכולוגיה

  • 'ולא היה בינינו אלא זוהר'- ספר הזוהר כאן ועכשיו

  • משיחיות ועליות נשמה בחסידות

  • נצחיות הנשמה במחשבה היהודית ובמדע

  • ספר הספרים בראי הקבלה

  • מגמות עכשוויות בתורת הסוד

  • תורת הנפש בקבלה ובחסידות

  • הקבלה והחסידות במאה העשרים ואחת- בין אזוטרי לאקזוטרי

  • מבוא לחסידות

  • מבוא למחשבת ישראל

  • מושג הספר והתפתחותו בתודעה האנושית

  • פסיכולוגיה, קבלה וחסידות

  • אברי גוף האדם בקבלה

  • פרד"ס שיר השירים

  • מקובלים ומקובלות

  • נצח ואקטואליה במעגל הזמן

 

פירוט ותקצירי הקורסים

  • 'מבוא לקבלה' או 'נפגשים עם שפת הקבלה'


במהלך המפגשים נתוודע אל הקבלה, היא תורת הסוד היהודית. נעמוד על יסודותיה וסודותיה, נתחקה אחר התפתחותה ההיסטורית והרוחנית, ונתמקד במשנתה הייחודית אודות נשמת האדם, מהותו, ייעודו וייחודו. תוכן וצורה, לימוד ופרקטיקה דרים בכפיפה אחת ומלווים את האדם בדרכו האינסופית. הדרך היא המטרה.

נחשף לטקסטים ראשוניים של חכמי הסוד לדורותיהם תוך התמקדות בריבוי השיטות, הזרמים, תפיסות העולם ואחדות הניגודים המשמשים בתורה אזוטרית זו בערבוביא, כמו גם למגוון המודלים המאפיינים את עולם המחקר שלה. נפתח בתורת הסוד הקדומה ונחתום במשנותיהם של מקובלי דורנו.

 

 

  • תורת הקבלה – בין אזוטריות לאקזוטריות


תורת הסוד, כשמה כן היא, שמרה על אזוטריות לאורך דורות. צפונות הפיזיקה והמטאפיזיקה היו נחלת יחידי סגולה, והידע האזוטרי הועבר מאב ומרב רק לבן ולתלמיד "החכם ומבין מדעתו". יחד עם זאת יש לציין שתכליתה של תורת הסוד להתגלות ולהיות נחלת כל אחד ואחת מאיתנו, בבחינת: "מלאה הארץ דעה את ה' כמים לים מכסים". בימינו אלה מתחולל שינוי בו תורת הסוד נחשפת ונלמדת בפרד"ס דרכים ובמגוון משמעויות בקרב קהלים מגוונים בכנסת ישראל של מטה: צעירים כבוגרים, נשים כגברים, חילוניים כדתיים.

נדון בתהליכים אלו לאור כתביהם של גדולי המקובלים במאה העשרים הראי"ה קוק והרב יהודה לייב אשלג ז"ל. נעמוד על המייחד והמאחד כל אחד מן ההוגים, ועל ריבוי הזרמים שנוצרו בעקבותיהם. ננסה לשפוך אור על תהליכי המעבר מהעלם לגילוי המתחוללים בעולמה של תורת הסוד בדורנו, ועל שורשיהם המגוונים, תוך התבוננות גם בכתבי ביאליק, אחד העם, בובר וא. צ.ג.

 

 

  • כותר שלישי אפשרי: עיונים בתורת הסוד העכשווית

 

לידתה של תורת הסוד היהודית בירחי קדם; היא מהווה נדבך חיוני באילן המחשבה היהודית מאז ולעולם, ותרומתה להתפתחות מחשבת ישראל לדורותיה היא מכרעת.

עצם ההבחנה בין פנימיות התורה לבין מחשבת ישראל כמוה כהפרדה בין האילן לבין פירותיו.

שמות וכינויים רבים ניתנו לה לתורת הסוד, ביניהם: תורת האמת, חכמת הנסתר, רזי תורה, פנימיות התורה, קבלה ומיסטיקה.

במהלך המפגשים נתמקד בתורת הסוד היהודית כפי שהיא באה לידי ביטוי תרתי משמע בימינו אנו; נתבונן בפניהם המגוונות של חכמי הקבלה במאה העשרים על ריבוי הזרמים שנוצרו בעקבותיהם.

נתחקה אחר תהליכי המעבר מאזוטריות לאקזוטריות המתחוללים בעולמה של תורת הסוד בדורנו, על שורשיהם ההיסטוריים, הרוחניים החברתיים והפסיכולוגיים. 

 

 

  • "כי ברא ה' חדשה בארץ נקבה תסובב גבר" – חשיפת העוצמה הנשית בראי תורת הקבלה

 

מסע בעקבות מנעד פניה של האשה: מאחדות הנגודים בין היסוד הנקבי והזכרי שבאדם לעליונותה האונטולוגית של נשמת האשה.

 

התמורות המתחוללות במעמד האישה בדורנו אוצרות משמעות רוחנית עמוקה, ולא בכדי הן קורמות עור וגידים במהלך העשורים האחרונים. קולמוסים רבים נשברים בשנים האחרונות בכדי לתאר את מגוון פניה של מהפכה זו, וספרות מחקרית בינתחומית ענפה מיטיבה לנתח את מגוון הגורמים 'הגלויים' שהביאו לשינוי, ומציגה את התמורות עצמן.

במהלך המפגשים נתחקה אחר מעמדה האונטולוגי של האשה כפי שהוא בא לידי ביטוי במקורותינו הגלויים והנסתרים על מכלול הסתירות ביניהם, ננסה לעמוד על תהליכי הרצף והתמורה שחלו בנושא, ולעמוד על ייחודה של המחשבה הקבלית בתחום הנדון.

תורת הסוד היהודית בוחנת בפירוט את כפל פניו של האדם כבעל יסוד זכרי ונקבי, כמו גם את השוויון הבסיסי בין האיש והאישה העומד ביסוד הבריאה. זאת ועוד, תורת הקבלה מתחקה אחר הסיבות שהביאו להפרת שווין זה, רואה בנחיתותה של האשה בחינת גלות ומעלה על נס את מעמדה האונטולוגי העליון ואת שגב שורש נשמת האשה, היא השכינה, המלכות. נחשף לטקסטים עלומים שתכניהם עומדים ביחס ישר 'למהפכה הנשית' המתרחשת כיום בחברה המערבית ונעמוד על הזיקה בין שתי התופעות. ניווכח כיצד יוצרים המקובלים בכתביהם 'היפוך' תודעתי מן הסטריאוטיפ הקלאסי של תפיסת האשה 'ביהדות'  בשל נועזותם, חדשנותם והעצמתם את היסוד הנשי בבריאה, על עולמות הרוח והחומר שבה. נדון בזיקה בין הטקסטים העיוניים של חכמי הסוד לדורותיהם לבין מימושם בפועל בתמורות המתחוללות כיום בתפיסת האשה ובמעמדה.

 

 

  • מוזיקה וקבלה

 

חידתה של המוזיקה מעסיקה את המין האנושי מאז ולעולם, ועוצמתה הרוחנית והפסיכולוגית נמנית בין פלאי הקיום. מקורו המופשט של הצליל המוזיקלי והשפעתו על נשמת האדם וגופו, נחקרו בעולם המדע ובתרבות האנושית לדורותיה, וזכו למקום מרכזי בעולמה ובכתביה של תורת הקבלה.

תורת הסוד היהודית רואה ב'קול', ב'צליל' וב'שיר' את התגלמות סודות ויסודות הבריאה, על כל מישוריה. בכל אלו ננסה להתבונן תוך התמקדות בזיקה שבין תורת הקבלה לבין חקר המוזיקה.

 

 

  • ולא היה בינינו אלא זוהר (לאה גולדברג) -  ספר הזוהר כאן ועכשיו

 

ספרים נדירים בלבד זוכים לחולל מהפכה בתודעת האדם; כזה הוא הזוהר ושמו מעיד על מהותו. הספר מהווה את גולת הכותרת של ספרות הסוד העברית ומעמדו בכלל ובימינו בפרט מחייב התבוננות.

היצירה הזוהרית עשירה בתכנים ובמראות, בטעמים ובריחות וכולה אומרת סוד והוד. בין דפיו של הספר משורטטת מפת התפתחותו של העולם והאדם וקריאה לחשיפת סודותיה של התורה. הזוהר מתמקד בחוויה האנושית, בספונטניות, בזרימה וביצירתיות, כמו גם ביכולת לחולל שינוי באדם, לקרוא לו לצאת למסעו האישי ולמצוא את השבילים המיוחדים לנשמתו. חבורת הזוהר יצרה שפה חדשה שהפכה לחלק מרכזי מארגז הכלים של שפת הקבלה, והשפיעה עמוקות על עולם המחשבה של חכמי הסוד. בכל אלו ננסה להתבונן תוך התמקדות בטקסט הזוהרי עצמו ובספרות המחקר העשירה לה זכה.

 

 

  • על מקובלים ומקובלות
     

במהלך המפגשים נחשף לעולמם הפנימי והמרתק של חכמי הסוד לדורותיהם, ובאמצעותם נתבונן ביסודותיה ובסודותיה של תורת הקבלה. נתחקה אחר מסעם הרוחני של מקובלים ומקובלות ונתוודע לעליות נשמה, התגלויות, מגידים, נבואה וסודות שהיו נחלתם, ומיועדים לכולנו. בצד טקסטים עמוקים, עתיקים כחדשים נמצא את הכלים המעשיים למציאת פשר בחיי האדם, כפי שהורישו לנו חכמים וחכמות אלו. תוכן וצורה, לימוד ופרקטיקה דרים בכפיפה אחת ומלווים את האדם בדרכו האינסופית. הדרך היא המטרה. המפגש עם הגות מגוונת זו עשוי לשפוך אור על מורכבות הקיום האנושי מאז ולעולם ועל האפשרות לגלות את הרובד הפנימי של עצמיותנו. בין הדמויות - סרח בת אשר; ר' עקיבא; רמח"ל, פרנסיזה שרה; 'הבתולה מלודמיל'.

 

 

  • "הספר" כמושג מכונן בתודעה האנושית
     

"הספר" הוא מושג מכונן בתודעה האנושית, וסיפור חייהם של בני האדם משורטט ומצויר בספרי ימי העולם. הסיפור של הספר הוא יסוד מרכזי בתורת הקבלה, וסיפורה של תורת הסוד הוא חשיפת הפרד"ס (פש"ט, רמז, דרש וסוד) שבספר.

במהלך המפגשים נכיר את מגוון המשמעויות האצורות במושג "ספר" בשדות המחקר השונים, נעמוד על הזיקה בין תורת הקבלה לבין השירה והספרות העברית בנות זמננו, ונגלה את נוכחותה הפעילה של תורת הקבלה בתוך היצירה הספרותית העברית, החילונית והדתית כאחת. נתמקד בזיקה בין תפיסת הספר בתודעה היהודית כפי שהיא מתבטאת בהגותם של חכמי ישראל לדורותיהם לבין ספרות בינתחומית מגוונת העוסקת בנושא (בין היתר: רולנד בארת, מישל פוקו, אלברטו אקו, רוי פורסטר, פיליפ וקלסר).

 

 

  • התחדשות הנבואה בישראל בדורנו?

 

שיבת עם ישראל לארצו אוצרת בתוכה את הכמיהה להתחדשות הנבואה, העומדת ביסוד התנ"ך ומהווה את הבסיס של עולם המחשבה היהודי לדורותיו. למרות שמושג הנבואה נתפס בתודעתנו ככרוך במושג הצפייה מראש, ניתן להגדיר את הנבואה כהתגלמות יצירת הקשר בין האדם לא-לוהיו, פוטנציאל הממתין למימוש ומותנה בשיבה לציון. השתוקקות מודעת או בלתי מודעת זו, עומדת בזיקה להתעוררות הניאו-דתית בעולם החילוני והדתי, ולתהליכי ההתחדשות הרוחנית הקורמים עור וגידים בימינו.

מעמדה המכונן של הנבואה כתכלית ייעודו של האדם נדונה לאורכו ולרוחבו של התנ"ך, כמו גם בהגותם של חכמי ישראל לדורותיהם. במהלך המפגשים נתבונן בתפיסת הנבואה, הלכה למעשה בעולם המחשבה של הוגים בני זמננו, ונעמוד על הזיקה בין חזון הנבואה לבין התגלותה האפשרית הראשונית של תודעה זו במציאות באמצעות התבוננות בתהליכים המתרחשים כיום בחברה הישראלית. בין היתר נדון במשנותיהם של הראי"ה קוק, הרב אשלג, הרב דוד כהן (הנזיר), האדמו"ר ר' מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובבאויטש, ר' קלמן קלונימוס שפירא, האדמו"ר מפיאסצ'נא, חיים נחמן ביאליק, אנדרה נהר, מרטין בובר ואחד העם.

 

 

  • נצחיות הנשמה והחיים אחרי החיים במדע ובקבלה

 

אחד העקרונות העוברים כציר במחשבה האנושית לדורותיה הוא עקרון נצחיותה של הנשמה, שחוקי ההתהוות והכליון של עולם החומר אינם חלים עליה. נשמתו של האדם יורדת אל הגוף כדי לממש את ייעודה בעולם הגשמי, ופרידתה של הנשמה מן הגוף נתפסת כסיומו של פרק חייה בתוך העולם הזה, וכראשיתו של פרק בעולמות אחרים.

במהלך המפגשים נעקוב אחר התפתחות "מושג" נצחיות הנשמה במחקר, בעולם הפילוסופיה ובמחשבה היהודית.

 

בין הנושאים -

  • חוויה חוץ גופית במחקר המדעי ובחוויה האנושית.

  • מבנה עליית הנשמה מעולם לעולם ואופי המעברים שבין העולמות.

  • סוד התגשמות הנשמה בגוף.

  • מהותן של הנפש הרוח והנשמה, ואופי הקשרים ביניהם.

  • עולמות אבי"ע (אצילות, בריאה, יצירה ועשייה), על ההבדלים ביניהם.

  • הקשר בין הישגיה של הנשמה בתוך הגוף הפיזי לבין הישגיה בעולמות העליונים לאחר הסתלקותה מן העולם הזה.

 

 

 

  • שירת הקבלה לשיר השירים/סוד שיר השירים


שיר השירים נתפס בתורת הקבלה כצופן שסודות רבים גנוזים בו, ורזי גאולת היחיד והכלל מוסתרים בתוך אותיותיו. ספר זה מזוהה עם קודש הקודשים, ופרד"ס (פשט, רמז, דרש וסוד) משמעויות ניטעו בו, כדי שנחשוף אותם.  חשיפת האהבה בכל מישוריה, החיפוש המתמיד אחריה והקריאה לאדם להתעורר אל פנימיותו, בבחינת "אני ישנה וליבי ער" הם מעמודי התווך של ספר מופלא זה. 

 

במהלך המפגשים נעמוד על מגוון הרזים האצורים בספר, תוך התמקדות בעוצמה הנשית של הרעיה ובחיבור בינה לבין הדוד, כפי שהוא מתבטא בכל מישורי הקיום. הלימוד יתבצע באמצעות טקסטים של הספרות הראשונית והספרות המחקרית המגוונת בנושא הנדון.

 

 

  • חב"ד –  בין מיסטיקה למשיחיות
     

בקורס זה נתמקד בחקר חסידות חב"ד, ובתרומתה הרוחנית למחשבת החסידות בשני תחומים עיקריים: מיסטיקה ומשיחיות. נפתח בחקר מקומה של חסידות חב"ד, ובייחודה בתולדות החסידות. נפרוש בפני הסטודנטים את ארון הספרים העשיר שהעמידה חסידות זו, ונדון בנושאים הבאים: תורת הא-לוהות; תורת הנפש והתיקון; תורת הצדיק; עבודת השם; מעמד נשמת הצדיק אחר הסתלקותו; מחשבת ההילולא; הסוד המשיחי.

אחת השאלות המחקריות שנדון בה, היא שאלת הרצף והתמורה שבין מיסטיקה למשיחיות בספרות חב"ד. נתחקה אחר המהפך שהתחולל בחב"ד, מחסידות בעלת גישה משיחית-שמרנית בראשיתה, לחסידות בעלת גישה משיחית-מהפכנית באחריתה, תוך התמקדות בחקר אישיותו וכתביו של הנשיא השביעי רבי מנחם מנדל שניאורסון.

 

 

  • מבוא לחסידות
     

תנועת החסידות היא אחת התופעות המרתקות והמרכזיות ביותר בעולם היהודי, ובמהלך המפגשים נשרטט קוים לדמותה של תנועה סוחפת, צבעונית, דינמית והמפכנית זו, על פי כתביהם של יוצריה. נפתח בבשורת ההתחדשות וההעצמה שהביאו הבעש"ט ותלמידיו לכל אחד מאתנו, בכל זמן ומקום; נלמד על הריקוד, הניגון, האכילה והשתיקה, תנועות גוף ומהלכי נפש, בהם חידשה החסידות והפיחה רוח חיים בתרבות היהודית. נתמקד במשמעות האקטואלית של הטקסטים ובכלים המעשיים בהם נוכל להשתמש בחיינו אנו.  בין היתר נדון בנושאים הבאים: תורת הא-לוהות; הדבקות, הנפש והתיקון; הצדיק; הסיפור החסידי; נצחיות הנשמה; צפונות התפילה והסוד המשיחי.

 

 

  • קבלה, חסידות ופסיכולוגיה
     

נשמת האדם – ייעודו, יחודו ותכלית קיומו, נושאת מקום מרכזי בעולם הקבלה והחסידות. תורת הסוד היהודית חושפת את הרובד הפנימי של הקיום האנושי, והחסידות היא תנועה שחרטה על דגלה את העצמת האדם באשר הוא אדם. חדשנותה של החסידות מתבטאת במיוחד בהעמדת האדם במרכז עולמה. האדם, על כישוריו וכוחותיו, כמו גם מכאוביו ושאלותיו הקיומיות זכו למענה בתורת הנפש העמוקה והמהפכנית שיצרה החסידות, שזיקותיה אל חקר הפסיכולוגיה הן רבות ועמוקות.

במהלך המפגשים נתבונן במגוון האיכויות הגנוזות באדם, ובכלים שיצרה מחשבת ישראל לחשיפת כישורים אלו, הלכה למעשה. נכיר את סגולות השתיקה, הדיבור, הסיפור, הניגון והלימוד, באמצעותם ניתן להתחקות אחר מורכבות האדם ולהביא מזור ומרפא. נחבור לנשמת החסידות ונעמוד אחר הזיקות בינה לבין עולם המחקר המגוון של הפסיכולוגיה.

 

 

bottom of page